Денят на благодарността, с който се празнува краят на лятото се

...
Денят на благодарността, с който се празнува краят на лятото се
Коментари Харесай

Хомоуо, Самхайн и още 3 древни празника за посрещане на есента

Денят на благодарността, с който се празнува краят на лятото се среща в античната история по целия свят. Независимо дали става дума за издълбаването на тикви, което е почнало от келтите, или за запалването на фенери, част от древната китайска история, отбелязването на есента се чества в международен мащаб още от праисторията.

Ето пет образеца, подрбани от History за антични есенни празници, за които може би не сте чували.

Тесмофория

Тесмофория е древногръцки фестивал, провеждан годишно по времето, когато се засяват последните семена за годината, в чест на богинята Деметра и нейната щерка Персефона. Смята се, че е зародил още през XI в. пр.н.е., Тесмофория се е чествала в целия древногръцки свят.

Тесмофория се уважава извънредно от възрастни дами и предизвиква плодородието и изобилието (както в земеделието, по този начин и в репродуктивното здраве на жените). Малко се знае за празника, защото ритуалите, практикувани по време на него, са били защитавани в загадка от мъжете.

Тесмофория се е провеждала в продължение на три дни и е включвала ритуали като постене, избор на ръководители на фестивала и молебствия за изобилие.

Фестивалът на лунния сладкиш
.
Фестивалът на лунния сладкиш, прочут още като Фестивал на средата на есента или Лунен фестивал, е обичаен фестивал, който води началото си от династията Джоу преди повече от 3000 години. Празникът се празнува в континентален Китай, Тайван, Хонконг, Макао и Виетнам и е обвързван с античното удостояване на Луната.

По време на пълнолунието царете принасяли жертви на богинята на Луната, защото вярвали, че това ще им донесе богата годишна продукция през идната година.
.
Легендите настояват, че традицията да се ядат лунни сладкиши в чест на фестивала е почнала по време на династията Юан, когато бунтовниците са предавали жизненоважни известия против нахлуващите монголски армии сред селата в лунни сладкиши. Фестивалът е известен и през днешния ден, а през 2008 година става народен празник.

Самхейн
.
Може би най-разпознаваем с днешните есенни обичаи, Самхейн е езически фестивал, който чества реколтата и открива тъмната половина на годината. Вярвало се е, че по това време на годината се унищожава бариерата сред света на живите и света на мъртвите.

Традиции като издълбаване на фенери от кореноплодни зеленчуци за отбиване на пакостливи духове и оставяне на блага и блага от реколтата за посетителите от другия свят могат да се видят в по-съвременните практики на издълбаване на тикви и на почерпка през днешния ден.

Хомоуо

Хомоуо е африкански празник, който е отдаден на събирането на реколтата от ямс. Празникът се празнува от края на август до началото на септември и е отдаден на реколтата от главата на годината, както и на вярата за нова богата годишна продукция, която следва. Селата се събират, с цел да споделят реколтата си, да носят скотски маски, да танцуват и пеят.

От всички зеленчуци, които се събират, бататите се считат за най-важни и са в основата на празненствата.

Денят на мъртвите
.
Денят на мъртвите, закупи известност през последните години с помощта на кино лентата на Дисни " Коко ". Dia de Los Muertos е латиноамерикански фестивал, който се празнува през първите два дни на ноември и уважава паметта на умрелите предшественици. Изграждат се олтари в чест на изгубените членове на фамилията и се сервират блага с обичаните им храни, питиета, занимания и даже облекла, с цел да се уважи животът им.
.
Гробищата оживяват и са блестящо украсени, а фамилиите се събират там, с цел да отпразнуват живота, гибелта и да отдадат респект на предците си.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР